Handige links:

Reuzengebergte startpagina

Tsjechie startpagina

ANWB landinformatie

woordenboek Tsjechisch

Informatiepagina Tsjechie

Dolni Olesnice

Tsjechisch forum

het weer in Tsjechie

Tsjechie is een geweldig vakantieland!

Oppervlakte Tsjechie: 78.864 km2 (iets groter dan de Benelux)
hoofdstad Tsjechie: Praag (1.260000 inwoners)
Bevolking: 10.330.000 inwoners
Munteenheid: Tsjechische kroon (1 euro is ong. 25 kroon)
Talen: Tsjechisch, Slowaaks, Roemeens en Duits
Gemiddel maandloon: ongeveer 17000 kroon (680 euro)

Kaart van Tsjechië

Kaart Tsjechie

Reisdocumenten Tsjechië

U heeft voor Tsjechie een paspoort nodig. Dit paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment dat u in het land arriveert. Het visum en de omwisselplicht bestaan sinds 1990 niet meer. Dus alleen een geldig paspoort is voldoende! Kinderen vanaf 15 jaar eigen paspoort. Sinds de toetreding tot de EU komt u ook met een Europese identiteitskaart de grens over. Overigens zijn de grenscontroles sinds 2007 weggevallen, maar kunt u nog wel af en toe gecontroleerd worden.

Tsjechisch Verkeersbureau

Het Tsjechisch Verkeersbureau is gevestigd:
In het WTC - Amsterdam,
Strawinskylaan 517
1077 XX Amsterdam
Tel. (020) 5753014
Fax (020) 5753015

Geldzaken

Kronen kopen is het voordeligst (gunstige wisselkoers) in Tsjechie zelf.
Ook kunt u op verschillende plaatsen gebruik maken van de pin-automaten
van de banken. De munteenheid is de Tsjechische Kroon. Die is verdeeld in 100 Heller. Er zijn bankbiljetten van 50, 100, 500 1000 en 2000 Kronen. Muntstukken zijn er van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 Kronen en 5, 10, 20 en 50 Heller. U kunt overgehouden bankbiljetten van Kronen bij de banken zonder problemen terug wisselen in buitenlands geld.

Wat betreft cheques en creditcards:
Bij postkantoren kunt u gebruik maken van girobetaalkaarten.
Met Euro-cheques kon u altijd al terecht.
Ook kunt u betalen met internationaal bekende creditcards, zoals bijv. American Express en Mastercard.

Autobrandstof: tanken in Tsjechië

Er zijn veel tankstations en u kunt er in Tsjechische Kronen betalen of pinnen. Loodvrije benzine wordt in Tsjechië verkocht in de kwaliteit Euroloodvrij (95). Verkrijgbaar zijn:
Super aangeduid als super
Normale benzine aangeduid als special
Loodvrije benzine aangeduid als naturel
Diesel aangeduid als nafta of diesel
LPG

Maximumsnelheid

Binnen de bebouwde kom is dit 50 km/h en buiten de bebouwde kom voor auto's op snelwegen 130 km/h en op andere wegen 90 km/h.

Tolvignet

Sinds 1 januari 1995 is een tolvignet verplicht op bijna 600 kilometer snel-autoweg. Het bord Bez Poplatku (letterlijk 'zonder kosten') met een rode streep erdoor geeft het begin van een tolweg aan. Het tolvignet kost 250 Kronen voor 10 dagen of 350 voor een maand voor een auto en is verkrijgbaar bij de grensovergang en tankstations.

Taal

In Bohemen en Moravië wordt Tsjechisch gesproken. Met buitenlanders wordt door de Tsjechen vooral Duits gesproken. Jongeren proberen het echter graag in het Engels.

Klimaat

Tsjechie heeft een gematigd landklimaat. Het kwik kan in de zomer makkelijk oplopen, maar schommelt meestal tussen de 22o en 26o C. Strenge winters met temperaturen beneden de 10o C zijn heel normaal. Het weer en de temperatuur herstellen zich vaak heel snel, zodat u ook na een regenbui zo weer kunt genieten van de zonnestralen.

Elektriciteit

Alle stroom in Tsechie is 220 volt

Eten en drinken

De Boheemse keuken lijkt op de Oostenrijkse keuken. Typisch Tsjechisch is `Knedliky', een meelprodukt dat bij vlees geserveerd wordt. Zeer smakelijk zijn ook de zoete gerechten: een combinatie van allerlei soorten meeldeeg met vruchten. Behalve in een restaurant kunt u in een Pivnice, Hospoda, Hostinec (een soort eetcafés) en in Vinarna's (wijnkelders) goed eten. De prijzen zijn altijd inclusief, maar men verwacht van de toeristen wel een fooi. Handig om te weten is, dat het in restaurants in Tsjechië  de gewoonte is om wanneer u maar even niet van uw bord eet, het bord bij u weg te halen. Men denkt dan dat u klaar bent met eten. En het is in dit land heel onbeleefd wanneer je een bord laat staan bij een gast.

Wereldberoemd is het Tsjechische bier. Het Pilsener Urquell of Pradzdroj, uit Pilzen. De wijnen in dit land zijn ook uitstekend. Voor wie wat sterkers wil is er de nationale dranken Becherovka en Slivovice.

Souvenirs

Zeer gewild is het beroemde glaswerk dat bijna door heel Tsjechië en Slowakije voor een lage prijs te koop is. Ook CD's en toeristische boeken kunt u hier aanschaffen.

Post en telefoon

Bij het telefoneren vanuit Tsjechië en Slowakije draait u eerst 0031 (toegangscode voor Nederland) en daarna het netnummer van de plaats in Nederland, maar zonder nul en dan het abonneenummer.

Openingstijden

In Tsjechië kennen de winkels geen vaste openingstijden. In het algemeen zijn dit toch wel de volgende tijden:

Supermarkten:
ma t/m vr 08.00 -18.00 uur
za 08.00 -12.00 uur (soms 11.00 uur)
Hypermarkten (oa in Trutnov) zijn dagelijks open tot 20.00 uur (ook op zondag). Op zaterdag zijn kleinere winkels en kledingzaken vaak gesloten.
Banken:
ma t/m vr 09.00 - 16.00 uur
Postkantoren:
ma t/m vr 09.00 - 16.00 uur
(in grote steden soms tot 20.00 uur)
Benzinestations:
langs autosnelweg dag en nacht,
elders van 06.00 - 20.00 uur.