Mountainbike & fietsen Teplice/Addrspass (30 km) Kasteel Kuks (15 km) Kutna hora (50 km) Monkey Park (30 km) Dierentuin D. Kralove (12 km) Praag (120 km) Stoeltjesliften Boheems Paradijs (20 km) Golfbanen (vanaf 10 km) Trutnov (15 km) Zwembad Mostek (5 km)Vliegvissen (vanaf 0 km)

Rondvluchten (10 km) Tsjechische rotsformaties Rodelen (35 km) Reuzengebergte (15 km) Praag(120 km) Hostinne (5 km) Muvlava watervallen (50 km) Stuwdam Tremesna (5 km) Wandelen op Zvicina (8 km) Paragliden of tandemsprong Gemarkeerde wandelroutes

Zomer in Tsjechie

Tsjechie heeft een landklimaat. Dit betekent voor de zomers dat ze lekker warm zijn. Het huis ligt vrij centraal in een van de populairdere vakantiegebieden van Tsjechie. In de omgeving zijn tal van bezienswaardigheden te zien om je weken te vermaken. Ik zal er enkele uitlichten.

Mountainbiken en fietsen

Direct van het huis in Dolni Olesnice zijn vele fietsroutes te volgen. De kleuren op de kaart komen overeen met de gekleurde wegwijzers op de route. Ook voor mountainbikers zijn er genoeg uitdagende paden en parcoursen te vinden.
Voor nog meer uitdaging rij je eerst een stukje richting Reuzengebergte waar de vele fietsroutes voor veel sportiviteit en adembenemende plaatjes zorgen.

Teplice/Addrspass gebergte

Vanaf Dolni Olesnice is het 30 kilometer rijden naar dit adembenemende natuurgebied. De kolossale rotspartijen zijn jaren geleden pas aan het licht gekomen na een enorme bosbrand en worden ook wel "rotssteden" genoemd.
De wandeling leidt door een schitterend natuurgebied met rotsen, moerassen en bossen.
Naast wandelen bestaat er een mogelijkheid tot een boottochtje over een groot binnenmeer. Ook kunnen enkele rotspieken beklommen worden.
In de omgeving zijn vergelijkbare rotsgebieden te vinden. Bv bij Jicin.

Kastelen: Kasteel Kuks

Kasteel Kuks bij Dvur Kralove ligt op ongeveer 20 kilometer rijden van huize Skimmo.
Een schitterend Barok kasteel met beroemde beelden en zijn oude apotheek, die nog steeds te zien is, uit de 16e eeuw. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven in zowel de Engelse als de Duitse taal.

Kutna Hora

Vanaf Praag is het iets omrijden via Kutna Hora. hier zijn hele bouwerken te bewonderen van menselijke botten. Het klinkt luguber, maar is zeker de moeite waard.

Rondvluchten

In de buurt zijn diverse vliegveldjes te vinden waar men voor een klein bedrag rondvluchten kan boeken om het Rezuengebergte van boven te bekijken.
Ook behoort parachutespringen en parapenten tot de mogelijkheden. In huize Skimmo ligt veel informatie over de diverse Paraglide-gebieden. Dichtbij huis zijn vele mogelijkheden. Voor beginners is er een mogelijkheid met een paraglide-school mee te gaan. Deze zit op 8 km van het huis. (parapentleraar spreekt engels)

Dierentuin Dvur Kralové

Op slechts 12 kilometer afstand van huize Skimmo ligt het grootste dieren/safaripark van Tsjechië. Deze is zeker de moeite van een bezoekje waard! Zeker als u kleine kinderen heeft.
Dit dierenpark is zeer uitgebreid en is makkelijk te bereiken. Zeker als u via Mostek rijdt.
Op www.zoodk.cz kunt u er meer over lezen.

Vissen en vliegvissen

Niet alleen in de Labe achter het huis, maar ook op vele andere schitterende locaties in de buurt is het prima vissen en vliegvissen. rivieren in de buurt: Cista, Chrudimka, Jizera, Labe, Metuje, Oleska, Orlice, Upa. Voor meer info klik hier.

Rodelen en klimmen

In Pec Podsnezkou kun je klimmen en abseilen in een groot Monkeypark. Verder kun je daar rodelen van een super rodelachtbaan!! Een wat eenvoudiger rodelbaan vind je in Spyndleruv Mlyn. zie www.relaxpark.cz

Recreatieplas Dolce

Wilt u tijdens uw vakantie gaan zwemmen in een echt natuurbad, is het natuurbad 'Dolce' bij Trutnov aan te raden. Het water is hier schoon  en voor kinderen is er een speciaal afgebakend ondiep gedeelte waar ze zich uitstekend kunnen vermaken. Rond het meer is er een klein stukje strand met daaromheen grasvelden. U bereikt het zwembad door richting Trutnov te rijden. Nog voor Trutnov staat Dolce aangegeven. (linksaf) de weg volgen tot aan de parkeerplaats en vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer 1 kilometer lopen naar het meer.

Trutnov

Deze plaats is heel geschikt om te bezoeken wanneer je van plan bent om bijv. inkopen te doen en souvenirs aan te schaffen. Je vindt hier heel veel winkels met houtsnijwerk, glaswerk en sieraden. Het grote plein (zie afbeelding) in het midden van het stadje met een grote fontein is gebouwd in renaissancestijl.

Jiçin

Deze plaats die onder toezicht van monumentenzorg staat is een bezoek in het bijzonder waard. Het interessantste bouwwerk van de stad is het barokke kasteel, wat nu in gebruik is als museum. Hier wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de stad. In de vroegere paardestallen bevindt zich een galerie met kunstwerken. Ook bezit het slot een heel fraai park. Naast het kasteel staat de Jacobskerk met heel bijzondere wandbeschilderingen. Het marktplein vormt het hart van de stad. Vanuit de stad voert een met lindebomen omzoomde oprijlaan naar het park Libosad, waarin een klein lustslot te bewonderen is uit de 17e eeuw. Een bezoek aan Jiçin is heel goed te combineren met een bezoek aan het Boheems Paradijs

Vrchlabi

Dit 12.000 inwoners tellende stadje ligt aan de zuidkant van het gebergte. Hier kun je enkele houten huizen uit de 16de en 18de eeuw vinden. Ook het barokke klooster uit de 18e eeuw is een bezoek waard, het is nu in gebruik als museum over het Reuzengebergte. In het oude kasteel zetelt de directie van het Krkonose Nationaal Park.

Cesky Ray (Boheems Paradijs)

Dit is een streek in Centraal Bohemen die zeer veel bezocht wordt. Het oorspronkelijke zandsteenplateau is nu opgedeeld door de diep ingeslepen dalen. Op sommige plaatsen zijn hele "zandsteensteden" ontstaan, rotstorens, naaldformaties en brede blokken met in de diepte de wandelpaden voor bezoekers (zie afbeelding).

In het netwerk van smalle, diepe gangen kan men de fantasie op haar beloop laten gaan. De sportief ingestelde bezoeker kan de bergklimsport in praktijk brengen op de loodrechte hellingen van de zandsteenrotsen. Kleine meertjes en ruïnes van kastelen geven een betoverende sfeer aan het landschap. De meest bekende ruïne is Trosky met twee dominerende torens. Een van de best bewaard gebleven kastelen is Kost uit de 15e eeuw.
De gehele omgeving is al sinds 1955 beschermd natuurgebied. Het eigenlijke centrum is Hruboskalsko en het meest bezocht zijn de Prachovske Skaly